مزایای بازی فکری چیست ؟
آیا بازی فکری می تواند روی زندگی اجتماعی کودک تاثیر بگذارد؟نکات مهم هنگام خرید بازی فکری چیست؟باهمراه باشید تا در ampk toys فواید و مزایای بازی فکری را بگیم
فواید بازی های فکری بر رشد ذهنی کودک
1. تقویت توان ذهنی با ایجاد هماهنگی بین چشم و دست ها
در رده سنی نوپایی کودکان نیازمند فعالیت هایی هستند که بتواند موجب ایجاد هماهنگی بین عصب ها و عضلات بدن شود. تمام بازی هایی که موجب افزایش رشد حرکت و تقویت عضلات کودک می شود در گروه بازی های فکری مناسب آن گروه سنی قرار می گیرد. خرید بازی فکری برای کودکان از همان سنین نوپایی می تواند موجب شود که کودک در مسیر رشد منظم قرار گیرد و کمک کند که خانواده یک برنامه ی آموزشی بر اساس بازی را انتخاب کنند.
2. آموزش عمیق و همیشگی مفهوم های درسی به دانش آموزان
در جهان امروز سیستم های برتر آموزشی جهان به سمت آموزش بر اساس بازی حرکت کرده اند و مفهوم های درسی را با انواع مختلفی از ابزار های کمک آموزشی به دانش آموزان می آموزند. متاسفانه مدارس ما به علت تراکم زیاد دانش آموزان و عدم علم صحیح در این امر، چندان موفق عمل نمی کنند، پس خانواده بهتر است خودشان این فضای خالی را با بازی های فکری ، بازی های ساختنی و سرگرمی های آموزشی جبران کنند تا کودکان از درس خواندن و آموزش لذت ببرند.
3. لذت بخش کردن آموزش برای کودک
یکی دیگر از فایده های بازی های فکری این می باشد که خانواده با استفاده از بازی و سرگرمی های آموزشی می توانند به آسانی مفهوم هایی مثل شمارش، رنگ ها، جهت ها، اشکال هندسی و مهارت های مهم و اساسی را به کودکان خردسال بیاموزند. این مفهوم ها در طول بازی بارها و بارها تکرار می شوند و به آسانی در فکر و ذهن کودک نقش بسته و در خاطرش می مانند. در گروه بازی فکری کودکان می توانید تعداد زیادی از این بازی ها را پیدا کنید.
4. افزایش خلاقیت و نیروی تخیل در کودک
بازی کردن با ابزار های ساده مانند اسباب بازی لگو یا کیت های تشکیل شده از قطعات ساختنی به همراه پیچ و مهره، به علت ایجاد محیطی باز و آزاد برای ساختن تصور های ذهنی، نیروی تخیل کودکان را تقویت می کنند.
بازی های فکری ساختنی موجب می شوند کودکان بتوانند هر آنچه که در دنیای خیال می بینند را به آسانی به واقعیت تبدیل کنند. به همین علت یکی از فواید بازی های فکری برای کودکان افزایش خلاقیت می باشد، این قدرت خلاقیت در بزرگسالی می تواند پیش زمینه ساز اختراعات و اکتشافات مهم و تاثیر گذاری باشد.
اهمیت بازی های فکری در رشد اجتماعی کودک
1. افزایش ارتباط با همسالان و کاهش گوشه گیری و تنهایی
هر چه پیش می رود تعداد اعضای خانواده ها کمتر می شوند یا جمع های کودکان بی سر و صدا تر می شوند. این کار موجب گوشه گیری کودکان شده و فرایند رشد اجتماعی آن ها را کند می کند. بازی های فکری به علت تعاملی بودنی که دارند موجب می شوند کودک در جمع های کوچک هم بتواند راهی برای برقراری ارتباط با همسالان یا بزرگترها پیدا کند و رشد اجتماعی او را تسریع می کند.
اهمیت بازی های فکری علی الخصوص در سنین نوجوانی بیشتر مشخص می شود چون که در این سن نوجوانان نیاز به ارتباطی سالم با خانواده ها و همسالان دارند و بازی های فکری با استفاده از مشارکت و تخلیه هیجان می توانند این ارتباط را به خوبی ایجاد کنند.
2. تقویت مهارت های اجتماعی در بازی های فکری
بازی های فکری به وسیله قرار دادن کودکان در جمع ، آزمون و خطا، تعامل با همسالان، مذاکره و روحیه تلاشگری را تقویت می کنند. کودک در طول بازی، بارها شکست و پیروزی را تجربه می کند و از هر شکست چیزی می آموزد که در فرایند کسب تجربه روحیه او را قوی می کند. مسئولیت پذیری یکی دیگر از فایده های بازی فکری برای کودکان است که به وسیله انتخاب های کودکان در فرایند بازی پیامد هایی را به دنبال دارد و موجب می شود کودک یاد بگیرد که در طول یک فرایند هر نتیجه ای که حاصل می شود نتیجه ی انتخاب خود ما در آن مسیر است.
3. بازی های فکری جایگزین مناسب برای بازی های کامپیوتری
امروزه که با غلبه هرچه بیشتر فناوری های دیجیتال و زندگی الکترونیکی رو به رو هستیم، کودکان بیشتر در این بازی ها غرق می شوند و زمان زیادی را به روابط غیر حقیقی در دنیای مجازی می پردازند. این کار در دراز مدت موجب عدم تمرکز، فرار از قرار گرفتن در محیط های اجتماعی حقیقی و گوشه گیری می شود. بازی های فکری محیطی مطلوب برای قرار گرفتن در جمع همسالان، یافتن اشتراکات و سلایق و ارتباط های حقیقی و ملموس ایجاد می کند.
4. آموزش اصل همکاری و فعالیت های گروهی
همه می دانیم جامعه ای در راه پیشرفت است که اعضای آن توانایی همکاری و پیشبرد اهداف کلی آن جامعه را داشته باشند. بازی های فکری با به وجود آوردن روحیه ی مشارکتی و کارگروهی می توانند بهترین گزینه برای آموزش همکاری و در نظر گرفتن منفعت های جمعی به جای منفعت شخصی باشند.
در جهان امروز بازی های فکری مشارکتی قسمت به خصوصی را در دنیای بازی های گروهی به خودشان اختصاص داده اند و طرفدارهای بسیار دارند. یکی از فایده های بازی فکری دسته جمعی ایجاد تعاملات مثبت و سازنده، تقویت روحیه ی همکاری و مشارکت جمعی و تبادل ایده ها و نظرها است.
تاثیرهای روانی و خانوادگی بازی های فکری
1. تقویت اعتماد به نفس و خودباوری در کودک
آنچه اعتماد به نفس کودک را تقویت می کند توانستن هاست. خانواده با انتخاب بازی های فکری مناسب سن کودک می توانند، توانایی های کودک را تقویت کنند و موجب خودباوری در کودک شوند. اهمیت این گروه بازی ها موقعی معلوم می شود که کودک در برخورد با مسائل گوناگون زود نا امید نشده و به دنبال راهی برای حل آن مسئله ها می گردد. تکنیک حل مسئله یکی از ویژگی های مهم بازی های فکری آموزشی است که در خیلی از موقعیت های زندگی می توان به کمک آن مسیر رسیدن به هدف را هموار کرد.
2. افزایش همبستگی و تعاملات مثبت خانوادگی
نوع طراحی بسیاری از بازی های فکری طوری است که برای استفاده ی تمام اعضای خانواده مناسب هستند. انواع بازی فکری خانوادگی هم به اندازه ی کافی جذاب هستند که بزرگترها را هیجان زده کنند و هم به اندازه ی کافی ساده و زود فهم هستند که کودکان بتوانند در آن مهارت پیدا کنند.
با وجود بازی های رایانه ای و تبلت و موبایل که همیشه در دست اعضای خانواده هستند، پیوستگی عاطفی روز به روز کمتر می شود. به همین علت بازی های فکری خانوادگی گزینه های خیلی خوبی برای محکم نگه داشتن محبت و همبستگی اعضای خانواده در بستری شاد و مفرح به حساب می آیند.
3. کاهش خطر ابتلا به بیماری هایی مانند آلزایمر در کهنسالی
با بالا رفتن سن و دور شدن از محیط کار، خطر مبتلا شدن به فراموشی و آلزایمر افزایش پیدا می کند. بازی های فکری و عادت به حل معماها می تواند این عارضه را کمتر کنند. طبق تحقیقات پیرامون آلزایمر، حتی کهنسالانی که مبتلا به آلزایمر هستند وقتی به همراه نوه هایشان به بازی می پردازند درصد زیادی بهبودی پیدا می کنند. پس می توان گفت یکی از فایده های بازی های فکری جلوگیری از ابتلا به آلزایمر در اثر کهولت سن است.
4. بازی فکری راهی برای کاهش استرس و نگرانی های روزمره
طبق مطالعات انجام شده بازی های فکری با تاثیری که بر سیستم مغزی دارند، استرس را کاهش می دهند و به تعادل روانی کمک می کنند و موجب آرامش می شوند. تصور می شود که این سبک بازی ها امکان فرار از افکار آزاردهنده ی همیشگی را که بر زندگی خیلی ها چیره شده است فراهم می کند و از طریق فرایند های ذهنی که نیاز به تمرکز دارند انسان را از دنیای پر اضطراب اطراف رهایی می بخشد.
توصیه میکنیم برای بهرهمندی از فایده های بازی فکری کودکان، موقع تهیه اسباب بازی فکری به نکته های زیر توجه کنید:
- . خرید بازی فکری را انجام دهید که بتواند کودک را برای خواندن و نوشتن آماده کند.
- . بازی فکری انتخاب کنید که به طرق گوناگون قابل استفاده باشد.
- . بهدنبال بازی فکری باشید که قدرت تخیل کودک شما را تقویت کند.
- . توجه به علایق کودک و ایمنی بالای بازی فکری نیز خالی از لطف نیست.
- . بازی فکری را انتخاب کنید که کودک را به جست و جو و حل مسئله تشویق کند.
- . بهدنبال بازی فکری باشید که شما نیز بتوانید در طول بازی کردن، با کودک مشارکت کنید.
- . به کودکتان فرصت بازی با بازیفکری هایی را بدهید که همانند به دنیای واقعی هستند.
. بهدنبال بازی فکری باشید که همراه همیشگی کودکان شما باشد.
در پایان ؛ در دنیای امروزی که رقابت برای به دست آوردن موقعیت های اجتماعی به سنین کمتر منتقل شده است خانواده همواره در پی این هستند که بتوانند کودکان خود را از سنین خردسالی با توانایی های خارق العاده ای بزرگ کنند تا در آینده کودک بتواند با تکیه بر این توانایی ها از جایگاه خوبی در جامعه برخوردار باشند. استفاده از بازی های فکری و آموزشی یکی از بهترین روش برای افزایش توانایی های کودکان و جایگزین مناسبی برای ابزارهای دیجیتالی می باشد.